Zestien jaar geleden nam Cornelis de boerderij van zijn ouders over, een gemengd bedrijf met koeien en akkerbouw. ''De koeien, daar had ik niet zoveel mee, dus die gingen er als eerste uit. Ik heb in de tijd gekozen om mijn akkerbouw op te schalen, rond 2006 was dat dé manier om als boer te pionieren. Toen heb ik ondervonden dat schaalvergroting niet de oplossing is. Tussen wat ik deed en wat ik wilde zat een groot verschil.” 

“In 2018 is het roer omgegaan. Ik heb toen ook alles in één keer veranderd. Ik ging werken in stroken, stopte met ploegen en liet de bodem bedekt door in de winter groen te zaaien. Die combinatie maakte het in die tijd uniek. Nog steeds ben ik erg enthousiast over alles wat mogelijk is als je snapt hoe het systeem op je land werkt.” 

De grootste uitdaging 

“Het is lastig om een bestaansmodel te creëren voor deze manier van boeren. Ik lever allerlei diensten aan de samenleving die nu nog niet worden beloond. Daarnaast gaat het bij eten nog steeds om de schoonheid en de prijs van je product. Zo krijg je als boer geen financiële ruimte om het verschil te maken.”   

Mijn drijfveer  

“Vroeger was dat mijn werk corrigeren en bijsturen. Nu laat ik gebeuren en verwonder me ik over wat ik zie. Daar wordt het werk veel leuker en mooier van. Mijn beroep is inhoudsvoller geworden!” 

Waarom inkopen bij BI-JOVIRA Vooruitboeren?

“Ik ben hard aan het werk aan een landbouwsysteem dat weerbaarder en zekerder is. Maar op dit moment zit ik nog in een onzekere fase, waarin ik als pionier aan het ontdekken ben hoe natuurlijk boeren werkt. Ik zoek partners om samen te werken aan een nieuw normaal voor ons eten. Daar kan je echt veel impact mee maken. En ik hoop dat als je dit leest dat je een keer komt kijken. Dan pas zie en proef je hoe mooi dit is.”  

Ik hoop dat als je dit leest dat je een keer komt kijken. Dan pas zie en proef je hoe mooi dit is.

- Cornelis Mosselman

De vier eigenschappen van natuurlijke landbouw bij BI-JOVIRA Vooruitboeren

1. Gezonde bodem centraal

Voor mij begint alles bij de bodem, bij het onzichtbare. Dan pas kan de rest opbouwen. En daar leer ik nog elke dag in bij. Ik zie de bodem steeds gezonder worden, vooral als je kijkt naar de wormen. Maar je ziet het ook aan dat de bodem restmaterialen steeds sneller opneemt en verteert. Dat is prachtig om te zien!”  

2. Mengteelt  

“Op dit moment werken we in de akkerbouw met percelen in smalle stroken van drie meter breed. Elke drie meter staat een ander gewas, dat zorgt voor diversiteit en trekt insecten aan. We zien echter ook nadelen in deze smalle strook, omdat insecten opleven die de gewassen aantasten. Volgend jaar gaan we experimenteren met wat bredere stroken. Het voedselbos van 2.3 hectare is een mengeling van allerlei gewassen, daar laten we het echt helemaal los.”  

3. Minimale externe middelen 

“Een groot deel lost de natuur zelf op, al heb je daar soms wel geduld voor nodig. Daarnaast werken we heel bewust met mestsoorten die de grond opbouwen. We hebben bijvoorbeeld een pilot gedaan met bokashi als mest, gefermenteerd gras dat we uit een natuurgebied om de hoek halen.”  

4. Stimuleren lokale ecologie en biodiversiteit 

“Ik richt me op vogels, akkervogels, roofvogels, vlinder en bijen. Die komen als de bodem en de diversiteit op je akkers aantrekkelijk genoeg zijn. Maar ook het sociale aspect vind ik belangrijk. Er komen drie tiny houses op het terrein, vanuit een community-perspectief. Op die manier kunnen we gezamenlijk aan een duurzame toekomst werken en kan iedereen – ook buiten het boerenberoep – iets bijdragen vanuit zijn eigen talent. We gaan samen bouwen!” 

Voorkeuren bijwerken