Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Inkopen bij natuurlijke boeren begint bij een gedeeld besef van wat natuurlijke landbouw eigenlijk is. Daarom benoemden we - in samenspraak met ons netwerk - vier principes. Deze principes gebruiken we om samen te bepalen welke boeren 'natuurlijk' zijn. Het belangrijkste uitgangspunt: natuurlijke landbouw werkt samen met en heeft een herstellend effect op biodiversiteit en natuur. We lopen de vier principes op deze pagina kort door.
Een gezonde bodem heeft een divers en omvangrijk bodemleven, een goede structuur en nutriëntenkringloop. In de bodem vind je volop wormen, insecten, mijten, bacteriën en schimmels. Hoewel je bodemgezondheid kunt meten is het ook visueel waarneembaar: een gezonde bodem neemt regen goed op, de bodemstructuur is niet verdicht en wortels zitten diep. Natuurlijke boeren houden de bodem bedekt, en ploegen of bewerken deze zo min mogelijk.
Een grote diversiteit aan gewassen en dieren is cruciaal voor een natuurlijk landbouwbedrijf. Verschillende soorten versterken niet alleen elkaar, maar ook de bodem en de omgeving. Natuurlijke boeren werken daarom met bijvoorbeeld strokenteelt, kruidenrijk grasland en meerjarige (houtige) gewassen.
Van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen tot krachtvoer. En van antibiotica tot wormmiddelen; natuurlijke boeren zoeken hard naar natuurlijke werkwijzen en alternatieven voor middelen die natuurlijke processen verstoren. En binnen afzienbare tijd vervangen ze deze.
Natuurlijke boeren zijn zich bewust van de lokale ecologie en versterken deze zo veel mogelijk. Ze zoeken daarbij naar manieren waarop de lokale ecologie en bedrijfsvoering elkaar kunnen versterken. Waar mogelijk betrekken ze ook omliggende gronden hierin. Als buitenstaander zie je dit vooral aan de herintroductie van landschapselementen zoals heggen en bomen, natuurlijke oevers, en lokale productiegewassen en dieren. Boeren nemen het belang van lokale planten en dieren mee in hun besluitvorming en geven natuurlijke processen de ruimte op productieve stukken en lokale ecologie en biologie op niet-productieve stukken.
De boeren op boerennatuurlijk.nl selecteren we aan de hand van deze vier principes. We hebben ze ook uitgewerkt in een vier pagina's tellend pdf-document. Hierin check je per principe:
het uitgangspunt
de effecten
hoe je ze waarneemt
en wat je kunt doen om hieraan te werken.
Regeneratieve, natuurinclusieve en agro-ecologische landbouw, agroforestry, permacultuur en bepaalde vormen van biologische en biodynamische landbouw; ze vallen allemaal onder natuurlijke landbouw. Om te bepalen in hoeverre dit het geval is hanteren we de vier principes. Die zijn ons uitgangspunt. Daarmee vormt natuurlijke landbouw een begrijpelijke en overkoepelende term voor iedereen die op zijn eigen manier boert met de natuur mee.
Wil jij ook in deze lijst van natuurlijke boeren komen te staan? Meld je dan snel aan en dan komen wij met jou in gesprek over de mogelijkheden