Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
De Biesterhof is meer dan alleen een plek waar voedsel vandaan komt. Het is een gemeenschapsboerderij waar mensen zich kunnen verbinden met hun eten en de natuur. Dit veelzijdige boerenbedrijf omvat een tuinderij, akkerbouw, fruitbomen, notenbomen, bessenstruiken, kruiden, twee voedselbossen en plekken waar de natuur zijn gang kan gaan.
“Het weer. We zijn nog maar drie jaar bezig en in die tijd hebben we al extreme droogte en natte periodes meegemaakt. Dat is lastig, maar het maakt op een pijnlijke manier wel duidelijk dat een veerkrachtig, toekomstbestendig systeem nodig is. Voor de afwatering verrijken we nu de grond met organische stof. En een bomenrij om de akkers breekt straks de droge wind.”
“Ik begon mijn carrière in de wetenschap, maar ik wilde tastbaarder werk doen. Door mijn interesse in voeding kwam ik snel uit bij de regeneratieve landbouw. Dat blijkt heel uitdagend en heel divers. Want om met de natuur mee te werken, moet je de natuur begrijpen. Wanneer grijp je in en wanneer heb je juist geduld? Dat geeft mij zoveel meer voldoening dan mijn oude kantoorbaan.”
“We noemen onszelf een gemeenschapsboerderij. We nodigen mensen dus graag uit om te ervaren hoe een voedselproducerend systeem eruit kan zien. We organiseren bijvoorbeeld lunches en diners, waarbij we een chef uitnodigen om met onze producten te koken.”
“Daarnaast koop je bij ons producten die bijdragen aan een biodivers en veerkrachtig landschap. We hebben groentepakketten en we leveren granen zoals gerst en boekweit die we laten verwerken tot bier, pasta en olie. Door natuurlijke producten te kopen, geef je ons soort boeren bestaansrecht.”
“Ik begon mijn carrière in de wetenschap, maar ik wilde tastbaarder werk doen. Door mijn interesse in voeding kwam ik snel uit bij de regeneratieve landbouw.''
- Eline Wielemaker
“Niet ploegen is heel belangrijk. En als je toch móét ploegen, dan zo ondiep mogelijk. Zo behouden we de waardevolle schimmels in de grond, zoals mycorrhiza. Verder voeden we de grond door na de oogst groenbemesters toe te voegen. En we gebruiken vaste mest in plaats van drijfmest en we planten vlinderbloemigen om stikstof uit de lucht te binden.”
“Diversiteit is cruciaal op onze akkers. We combineren gewassen en kruiden in ons rijenteeltsysteem, waar bomen en struiken worden afgewisseld met akkers. Verder leggen we nu een voedselbos aan en we hebben ook nog een tuinderij. Tot slot is 2 van de 25 hectare grond gereserveerd voor de natuur, bijvoorbeeld voor struweelhagen. Een natuurvriendelijke oever staat ook op de planning.”
“Alles wat we doen is biologisch, dat is de ondergrens. We gebruiken dus geen chemische middelen en ook geen kunstmest. In plaats daarvan vertrouwen we op natuurlijke processen, zoals de vlinderbloemigen en het gebruik van compost. Zo zorgen we voor een bodem die zichzelf in balans houdt.”
“In onze struweelhagen, bloemstroken en voedselbossen leven talloze insecten, vogels en andere dieren. Zij vinden op ons terrein een lekkere schuilplek. Dat vind ik het mooie aan voedsel verbouwen. Elke keer dat je eet, breng je een stem uit over de wereld waarin je wilt leven. Of zoals wij het zeggen: eet het uitzicht dat je wilt hebben.”