Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Folkert is nu vier jaar boer op deze boerderij. ''Mijn achtergrond ligt in de marketing, maar dat is geen passie. Ik ben op reis gegaan om iets met mijn culinaire interesse te doen, met variatie in de smaak van groenten. Na stages bij regeneratieve boeren groeide mijn interesse voor de landbouw. Op dat moment kwam het bedrijf van mijn vader beschikbaar en kreeg ik de kans om op een groot akkerbouwbedrijf boer te worden. Daarmee ben ik de zevende generatie Botma’s op de boerderij, de eerste kwam hier al in 1860.''
''Op de boerderij draag ik mijn steentje bij aan de grote uitdagingen in de maatschappij. Klimaatverandering, de gezonde mens – ik wil dit op grote schaal aanpakken en dat gaat best goed. We leveren veel aan afnemers in de zorg en daarom hebben we geïnvesteerd in eigen groentewaslijn, -snijderij en sappenlijn. Daardoor kunnen we nu ook verse kant-en-klaarmaaltijden maken.”
“Wij willen gezond eten toegankelijk maken. Mensen willen wel gezonder eten, maar dat is vaak duurder. Hoe zorgen we ervoor dat mensen eten zien als investering in hun eigen gezondheid en als besparing op gezondheidszorg, in plaats van als kostenpost? Op dit moment proberen we de doelgroep te bereiken via onder meer scholen en ziekenhuizen. Daar geven bestuurders het juiste voorbeeld. We willen toch allemaal dat onze mensen gezond het pensioen halen?”
“Ik word blij van iets betekenen voor de wereld om me heen. En van lekker in de natuur aan het werk zijn. Ik ben nu dicht bij de creatie van leven, van een zaadje dat je plant tot iets levends. Dat is heel bijzonder, voelt natuurlijk en kan ik iedereen aanraden.”
“Door te kopen bij Botmas draag je bij aan een nieuw verdienmodel voor de boer en geef je ze ruimte om duurzamer te verbouwen. Samen kunnen we bewijzen dat goede voeding een investering is in de gezondheid van je medewerkers, je leerlingen en je patiënten. En het allerbelangrijkste: het is superlekker, je proeft het verschil!”
Samen kunnen we bewijzen dat goede voeding een investering is in de gezondheid van je medewerkers, je leerlingen en je patiënten.
- Folkert Botma
“Het vertrekpunt van elke boer. We zoeken actief naar een balans in onze bodems, daar investeren we in en doen we onderzoek naar. Dat gaat niet alleen om het vergroten van het bodemleven, maar om het juiste evenwicht waarbij de juiste voedingsstoffen beschikbaar zijn voor de planten. Dat doen we bijvoorbeeld door zo min mogelijk te ploegen zodat we de bodem niet verstoren en door kippen door de akkers te laten lopen.”
“We werken met strokenteelt: een strook met bloemen, met kruidenrijk grasland, met wortelgewas, met een vlinderbloemig gewas, met granen, met bieten, met prei en met kolen. En daarna herhaalt het zich weer. Dat is echt een pláátje.”
“We gebruiken dierlijke mest die we bij andere biologische boeren kopen en maken eigen compost met resten uit de groentesnijderij. Ook kopen we wormencompostthee in. Zo hebben we geen chemische middelen of kunstmest nodig. Binnenkort willen we een koeienstal neerzetten zodat we eigen koeien kunnen houden om de kringloop op eigen terrein nog beter te sluiten.”
“We hebben een extensief grondgebruik met veel ruimte voor natuur. Denk aan akkerranden met bloemen langs alle slootkanten. Ook is er actief vogelbeheer. We hebben een vogelspotter die alle vogels telt en passen het maaien aan op de weidevogels.”