In 2021 gooit Geert Jan Nieboer het roer om: hij stopt met zijn industriële loopbaan om samen met zijn dochter een boerenbedrijf te starten in de Zuid-Limburgse heuvels. Zijn missie is helder: het telen van voedsel door met lokale natuur en mensen samen te werken. En samengewerkt wordt er, op de boerderij. Er is samen met Stichting Voedselbosbouw vijf hectare aan voedselbos aangelegd – dat zijn wel 12.000 bomen en struiken! Daarnaast is de boerderij een proeftuin voor wateropvang door samenwerking met Stichting Natuurkracht en verkopen Geert Jan en zijn dochter biologische producten van lokale ondernemers. 

Sinds afgelopen seizoen, met al dat nat en de slakkendruk, heb ik steeds meer overtuiging dat meerjarige gewassen veel toekomst hebben.

- Geert Jan Nieboer

De vier eigenschappen van natuurlijke landbouw bij Luboschland

1. Gezonde bodem centraal

“Luboschland werkt volgens de principes van Natural Farming. Dit betekent dat het vergroten van organische stoffen in de bodem centraal staat. Zo leggen we in het vroege voorjaar een dikke laag hooi en stro op het land om de bodem te verrijken. Ook ploegen we niet en houden we zo veel mogelijk wortels in de grond: dat is natuurlijk geen probleem als je werkt in een voedselbos.” 

2. Mengteelt  

“In de vijf hectare voedselbos staat van alles door elkaar. In voedselbossen werk je in een gelaagdheid, van een laag van kruiden tot een kroonlaag van hogere bomen. Daarnaast hebben we een kleine tuinderij van anderhalve hectare waar we groenten en gewassen door elkaar verbouwen.” 

3. Minimale externe middelen 

“We gebruiken geen chemische middelen, maar alleen compost en organisch materiaal om de bodem te voeden. Dat organisch materiaal halen we uit de buurt, zoals bij een houtzagerij. Naarmate het voedselbos groeit kunnen we het organisch materiaal van eigen land gebruiken. Dan is straks de cirkel rond.”  

4. Stimuleren lokale ecologie en biodiversiteit 

“Het voedselbos is een plek waar we nauwelijks ingrijpen. De bomen, struiken en kruiden vormen een goede schuil- en leefplek voor lokale dieren. Er is veel aandacht voor wateropslag op het erf, door zo veel mogelijk tegels en beton weg te halen en bomen en struiken toe te voegen. Het erf vormt daarnaast een ontmoetingspunt voor lokale inwoners en initiatieven: we hebben veel aandacht voor educatie op het erf. Zo bevindt het kantoor van Stichting Natuurkracht zich daar en is er een boerderijwinkel met een assortiment van lokale biologische telers.” 

Voorkeuren bijwerken