Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Jan Dirk van de Voort runt melkveehouderij Remeker. Kaas en bier zijn de belangrijkste producten en het bodemleven speelt bij de productie een sleutelrol. Als je één ding onthoudt uit dit interview, laat het dan dit zijn: de kracht van mycorrhiza.
“Deze schimmels verbinden de wortels van planten en voeden ze met mineralen. Die hoef ik dus niet meer kunstmatig toe te voegen. Het mooie? Schimmels sturen geen rekening.”
“Het type koe is essentieel in ons systeem. Koeien met een dikke pens en korte poten zijn perfect voor het eten van gras en hooi, omdat ze het natuurlijke voer efficiënt kunnen verwerken. Daarentegen zijn smalle koeien met lange poten, die gefokt zijn voor hoge melkproductie, afhankelijk van krachtvoer en mais. Ze hebben vaak minder ontwikkelde pensen en verwerken het voer in hun darmen in plaats van in de maag. Dat leidt niet alleen tot minder gezonde melk, maar ook tot hogere emissies.”
“We zijn daarom volop bezig met het doorselecteren van koeien die passen bij ons natuurlijke systeem. Dit betekent fokken met rassen die optimaal gedijen op gras en hooi, en afscheid nemen van de minder efficiënte koeien. Het is een proces dat tijd kost, maar stap voor stap creëren we een veestapel die volledig aansluit bij ons regeneratieve model.”
“Vroeger werkte ik in het technische systeem, zo noem ik het. Daarin draait alles om gigantische melkopbrengsten. Maar ik zag wat dat systeem doet en besloot over te stappen naar een natuurlijk systeem. Ik hoef geen pesticiden of kunstmest meer te gebruiken, want de bodem werkt nu voor mij. Dankzij de mestkevers en mycorrhiza.”
“Je bent wat je eet, hè? Je kunt het gewoon meten. Ons natuurlijke systeem is gezonder voor de grond, gezonder voor de koeien én voor de producten die we maken. In onze kaas vind je de juiste vetzuren, meer omega 3 en 6 en het is antibioticavrij.”
“Ons natuurlijke systeem is gezonder voor de grond, gezonder voor de koeien én voor de producten die we maken.''
- Jan Dirk van de Voort
“De bodem is bij ons de kern van alles. We ploegen niet, zodat het netwerk van mycorrhiza-schimmels in de grond intact blijft. Deze schimmels halen mineralen uit de grond en geven die aan de planten. In ruil daarvoor voeden de planten het netwerk met suikers. Daarnaast zorgen mestkevers voor luchtige grond door diepe gangen te graven, wat ervoor zorgt dat de grond niet te nat wordt. Daardoor konden mijn koeien twee maanden eerder naar buiten dan bij de buren.”
“De meeste veehouderijen in Nederland werken met Engels raaigras. Een monocultuur die slecht is voor de biodiversiteit. Wij werken weer met oude grassoorten en kruiden.”
“We gebruiken geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of antibiotica. In plaats daarvan vertrouwen we op natuurlijke processen. Onze koeien eten uitsluitend gras en hooi, zonder krachtvoer of mais. Dit zorgt voor beter verteerbare mest, wat weer een gezonde bodem ondersteunt. Het enige wat we gebruiken is steenmeel om mineralen in de bodem aan te vullen, die vervolgens door de mycorrhiza aan de planten worden gegeven.”
“Op onze boerderij speelt kruidenrijk grasland een sleutelrol. Planten zoals wilde cichorei hebben een natuurlijk wormafdrijvend effect, waardoor we geen chemische middelen nodig hebben. Daarnaast zien we hoe het herstel van het bodemleven ook andere dieren aantrekt. Op veel boerderijen zijn roeken bijvoorbeeld niet welkom, omdat ze maiskuilen leeg eten. Maar bij ons eten ze mestkevers en dat zorgt voor het natuurlijke evenwicht.”