Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Johannes werd op zijn twaalfde lid van Jongeren in de Natuur, een vereniging die kinderen en jongeren belangstelling voor en kennis van de natuur bijbrengt. ''Eigenlijk heb ik daar het vak van ecoloog al eigen gemaakt. Later ben ik gestart met mijn ecologisch adviesbureau, waar ik onderzoek deed naar planten en dieren. Vijf jaar geleden heb ik dit achter me gelaten om ruimte te maken voor mijn nieuwe avontuur: het combineren van voedselproductie en ecologie. Dat is wat ik nu doe bij Burgerboerderij de Patrijs. We hebben melkvee en breiden de akkerbouw steeds verder uit. Met zo’n 500 mede-eigenaren is de Burgerboerderij niet gericht op winst, maar eigendom van een stichting. Ik word dus ook via uurloon uitbetaald.”
"Het financiële model is op dit moment moeilijker dan het boeren zelf. Het natuurlijk boeren kost meer werk en levert per hectare iets minder op dan gangbaar boeren. Om dat te bekostigen moeten we genoeg kaas verkopen, voor een goede prijs. Daarvoor verkopen we ook rechtstreeks aan de consument. Op dit moment is dat een derde van onze omzet. De rest ligt nog te rijpen, klaar voor een inkoper!”
“Ik word blij van de afwisseling in het werk; aan de ene kant de koeiendienst en aan de andere kant het zoeken naar afzet voor kaas. Ik vind de zoektocht naar het verbinden van natuur met het boeren gaaf. En met de stikstof- en waterproblemen die nu spelen is dat belangrijker dan ooit.”
“Als je bij ons inkoopt help je om de verbinding tussen landbouw en natuur te versterken. We kunnen daarnaast ook verbeteringen doorvoeren die andere boeren kunnen inspireren. Zo had ik recent de woordvoerder van een grote supermarktketen aan de lijn over hun rol in de transitie, zitten we regelmatig bij het ministerie aan tafel en delen we alles via onze nieuwsbrief. We zetten bewust onze pioniersrol in om andere boeren mee te nemen.”
Als de vraag groot genoeg is, dan zorgen wij er wel voor dat we het telen!
- Johannes Regelink
“Op ons akkerbouwland proberen we de bodem altijd bedekt te hebben en werken we met onderzaai. We composteren ons maaisel en voeden daarmee de bodem. In de weides met koeien doen we aan stripbegrazing. Drie keer per dag krijgt de koe een nieuw stuk gras. Na vier weken komen ze pas weer terug op hetzelfde stuk. In de tussentijd zijn de urine en mest opgenomen door het gras. De afvoer van mest is dus niet nodig.”
“De tarwe en veldboon staat samen in één perceel. Bij de gerst en lupine werken we met witte klaver onder de gewassen. Ook wisselen we onze percelen steeds door; weiland wordt akkerbouw en andersom.”
“We voeren onze koeien reststromen. Dit kopen we lokaal in, of komt van eigen bedrijf. Op dit moment voeren we gries: het vliesje van de tarwekorrel. Dat is een perfecte krachtvoerbron. Daarnaast werken we niet met kunstmest of chemie.”
“We kijken continu naar wat we doen en hoe dat invloed heeft op natuur en biodiversiteit. Zo hadden we vorig jaar twee droge maanden, waardoor zwaluwen nergens modder vonden voor hun nest. Toen hebben we koelwater op de weg laten lopen om modder te maken.”