Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
John is geboren en getogen in Mariahout en heeft altijd in deze straat gewoond en gewerkt. ''Na school ben ik direct gaan meewerken op de boerderij van mijn ouders, een gangbaar melkveebedrijf. In 2006 heb ik dat overgenomen en in 2011 gestart met omschakelen naar biologische landbouw. Dat betekende niet alleen een verandering in werkwijze, maar ook een ander netwerk. Vond ik een enorme verrijking.
Iemand uit dat netwerk wees me op agroforestry – een combinatie van landbouw met bomen en struiken. Toen dacht ik: yes, nu komt alles bij elkaar. In 2018 zijn we gestopt met melkvee en in 2020 begonnen met het planten van bomen en struiken. Onze boerderij ligt tussen twee bossen, de bomen en stuiken vormen een wildcorridor daartussen. Daarnaast leveren ze heerlijke producten zoals tamme kastanjes, vlierbloesem, perziken en abrikozen – alles voor menselijk consumptie. Daartussen verbouwen we rogge, spelt, witte lupine en grasklaver voor ons vee koppel.”
“Het aanleggen van het systeem heeft zo zijn uitdagingen. Alles is nieuw. Het ene jaar is alles te droog en het andere verzuipt alles. Ik werk met strokenteelt, dus ik verbouw gewassen tussen de struiken- en bomenrijen. Daardoor werk je op een kleinere schaal en zonder schaalgrootte is het lastig om rendabel te telen. Ik innoveer en experimenteer, maar heb geen zekerheid dat de producten afzet hebben. Dat zou voor mij veel verschil maken, dan kan ik daar op inspelen.”
“Het is prachtig om te zien wat er gebeurt op je terrein. We zien de biodiversiteit toenemen. Zo zijn er ontzettend veel vogels en is de patrijs terug. Vanochtend zag ik hazen spelen en de kieviten nestelen. Je bevindt je echt tussen de natuur.”
“Er speelt veel in de landbouw, ook politiek gezien. De maatschappij wil anders geproduceerd voedsel. Met onze manier van landbouw werken we aan de oplossing: we leggen koolstof vast, doen aan waterberging en werken aan biodiversiteit. Alles verbouwen we zonder chemische middelen of andere toevoegingen. Op die manier hebben we een voorbeeldfunctie voor andere boeren. Daarom is het zo belangrijk om onze producten af te nemen, voor een eerlijke prijs: we laten zien dat het anders kan.”
Met onze manier van landbouw werken we aan de oplossing: we leggen CO2 vast, doen aan waterberging en werken aan biodiversiteit.
- John Heesakkers
“We verbouwen zo veel mogelijk zonder zware machines en bewerken de grond alleen wanneer de omstandigheden dat toelaten. Zo zorgen we ervoor dat de grond de goede structuur behoudt en dus niet verdicht. Tussen de grassen zaaien we kruiden en klavers. Die wortelen diep, wat weer goed is voor de bodem.”
“We werken met stroken van verschillende bomen en struiken. Daartussen staan ook grassen en andere gewassen. Allemaal verschillend. Als er dan een plaag of beestje in zit, heb je geen snelweg voor die beestjes om te verspreiden, je onderbreekt steeds het gewas door de stroken. Die stroken zijn eigenlijk natuurlijke plaagbeschermers.”
“We werken zonder chemische middelen. In de omschakeling zorgen we ervoor dat natuurlijke processen zo veel mogelijk terug op gang komen. Zo hebben we voor de overgang bonen gepland, die op natuurlijke wijze extra stikstof aan de bodem leveren. Stap voor stap bouw je dan de bemesting af.”
“We kijken naar de omgeving als we iets planten of toevoegen: wat wil hier van nature groeien? Of: welke landbouwgewassen zijn hier vroeger geteeld? Die passen het best in ons systeem. Ons bedrijf is een verbindingszone tussen twee bosgebieden door de rijen bomen en struiken op het terrein. Ook zijn er vennetjes, waar we stapstenen voor amfibieën en insecten hebben toegevoegd. Er is een weidevogelpoel aangelegd. We zijn een veilige haven voor wild en vogels.”