Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
De kaasboerderij van de familie Van Schie ligt verstopt in het Kagerplassengebied, in de buurt van Leiden. Een boerderij op een eiland, met koeien, kaas en een droom: een regeneratief polderlandschap. Al vijf generaties lang maakt de familie van Joost van Schie hier wilde weidekaas. Ze werken met vijftig melkkoeien aan een duurzame toekomst voor hun eiland, waarbij ze natuurbeheer combineren met het maken van biologische kaas. "Hier komen alle puzzelstukjes samen: vakmanschap van kaasmaken, rentmeesterschap over de natuur en buurschap met lokale boeren."
"Op dit moment is onze grootste uitdaging de procedure om het bestemmingsplan aan te passen. We hebben mooie plannen voor een nieuwe koeientuin, zuivelwerkplaats en ruimte voor culinaire en educatieve activiteiten. Hiervoor zijn we in gesprek met de gemeente."
"Daarnaast werken we aan een stevig financieel fundament. Onze kaas vormt een goede basis en samen met de zuivellijn van onze buren hebben we een mooi assortiment. Om verder te kunnen groeien, hebben we Oogst opgezet: vier winkels in de regio Leiden, Haarlem en Woerden."
"Ik besteed graag mijn tijd aan maatschappelijk relevante initiatieven. We moeten namelijk zuinig omgaan met de Aarde die we hebben, zonder de illusie dat mensen willen consuminderen. Dat kan met duurzame landbouw en ik denk dat Nederland wereldleider kan worden op het gebied van duurzame landbouw. Op onze unieke locatie in de Randstad laten we al zien hoe natuurlijk boeren kansrijk is. We gebruiken moderne technologie, blijven dicht bij de natuur. Zo kan de landbouw hoop geven en trots bieden."
"Door lokaal te kopen ontstaat er verbinding tussen boeren en mensen in de stad. We maken onze producten toegankelijk via de Oogst-winkels, vier locaties verspreid door de regio Leiden, Haarlem en Woerden. De winkels zijn elke dag open. Je kunt er terecht van zes uur 's ochtends tot tien uur 's avonds. Door bij ons te kopen, steun je duurzame voedselproductie en draag je bij aan een betere toekomst."
Ik besteed graag mijn tijd aan maatschappelijk relevante initiatieven. We moeten namelijk zuinig omgaan met de Aarde die we hebben, zonder de illusie dat mensen willen consuminderen.
- Joost van Schie
"We werken biologisch en beheren een derde van ons land voor weidevogels. Samen met waterinstituut Deltares onderzoeken we hoe we meer CO2 in de bodem kunnen vasthouden. Met bemesting houden we rekening met de bodem: we kalken wanneer nodig en doen regelmatig bodemtests. De mest brengen we boven op het land aan. Zo kan de bodem het beter opnemen dan wanneer je de mest in de grond snijdt. Onze koeien krijgen voornamelijk gras met een klein aandeel krachtvoer."
"We experimenteren volop met verschillende soorten teelt op ons land. Voor de koeien hebben we voederhagen aangelegd en verbouwen we kruiden die ze kunnen eten. Daarnaast telen we kruiden voor menselijke consumptie, die we verwerken tot kombucha en thee. Een derde van onze grond is natuur, die we samen met Staatsbosbeheer beheren."
"Als biologisch bedrijf gebruiken we geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of preventieve antibiotica. We willen nog de overstap maken van drijfmest naar vaste mest, maar daarvoor hebben we eerst een nieuwe stal nodig."
"Zoals ik eerder al vertelde, werken we nauw samen met Staatsbosbeheer voor het natuurbeheer. Die samenwerking is essentieel voor het versterken van de biodiversiteit. Want door onze kennis te bundelen, kunnen we het ecosysteem nog beter beheren. Dat zie je terug in de voederhagen waar koeien kunnen grazen en schuilen, maar ook in de kruidenteelt die we ontwikkelen. Zo bouwen we stap voor stap aan een steeds natuurlijker landschap."