Voordat Ramona de melkveehouderij overnam, werkte ze in de zorg. ''Daar kwam ik erachter dat ik graag met preventieve gezondheid bezig ben. En zo kwam ik bij natuurlijk voedsel. Eerst ging ik op zoek naar waar ik dat vandaan kon halen. Maar al snel ben ik dichter bij huis gaan kijken, naar de boerderij van mijn ouders. Daar wilde ik dat gezonde, natuurlijke voedsel zelf gaan maken!''

De melkveehouderij is opgericht door mijn opa. In 2018 heb ik de gangbare intensieve boerderij overgenomen. Op dat moment was het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen,, dus dan is het heel spannend om het roer om te gooien, maar je hebt ook niks te verliezen. Toen is Boerderij Bloemenweidemelk ontstaan; een extensief melkveebedrijf met voederhagen, notenbomen en bessenstruiken. Een deel van de melk wordt verwerkt tot Goudse kaas, brie en ijs.. Ik werk aan producten met optimale voedingswaarden en een eerlijke prijs voor natuur, dier en boer.

De grootste uitdaging

“Om partners te vinden die de omschakeling maken van ‘ik vind dit fantastisch’ tot ‘ik doe ook echt mee’. Mensen vinden die de producten echt afnemen en daar ook voor de lange termijn afspraken over willen maken. Die afspraken zijn belangrijk; dat is uiteindelijk de enige manier om écht tegen me te zeggen dat je wilt dat ik blijf, gewoon door mijn kaas te kopen.”   

Mijn drijfveer

“Het is leuk om samen te werken met anderen die dezelfde missie hebben en verstand hebben van de inhoud van de producten en warm worden van gezonde voeding. Cateraars die duurzaam willen werken of koks die lekker willen koken – het is supergaaf om door hen gewaardeerd te worden op de kwaliteit. Mijn grootste drijfveer is om op deze manier een bijdrage te leveren aan een gezonde maatschappij en een aantrekkelijk landschap, waarin je wordt uitgenodigd om respectvol om te gaan met de middelen die de natuur biedt.”

Waarom inkopen bij Bloemenweidemelk?

“Op dit moment heeft de overheid nog geen duidelijk toekomstplan voor de landbouw. Dus ben je als natuurlijke boer afhankelijk van inkopers. Om te blijven voortbestaan moeten we groeien in afzet. En ik merk: klanten komen binnen om het verhaal, omdat ze willen steunen wat wij hier doen. Maar als klanten eenmaal binnen zijn, dan komen ze ook terug, en dat is vanwege de kwaliteit.”

Het is supergaaf om door cateraars, mensen met verstand van de inhoud, gewaardeerd te worden op de kwaliteit.

- Ramona Schalkwijk

De vier eigenschappen van natuurlijke landbouw bij Bloemenweidemelk

1. Gezonde bodem centraal

Een gezonde, levende bodem is de basis van ons bedrijf, dus we laten de bodem zoveel mogelijk intact. Dat doen we onder andere door niet te ploegen en de bodem steeds begroeid of bedekt te houden. De koe speelt hierin een belangrijke rol: door te grazen, te poepen en het gras te vertrappen wordt de bodem optimaal gevoed, op een natuurlijke wijze. Zo hoeven we geen gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.”  

2. Mengteelt  

“We werken met kruidenrijk grasland om meer diversiteit in het gras te brengen en de bodem te voeden. Ook hebben we vorig jaar voederhagen voor de koeien en notenbomen en bessenstruiken voor menselijke consumptie aangeplant.” 

3. Minimale externe middelen

"We sluiten de kringloop door de mest van de koeien te gebruiken als bemesting van het land. Daarnaast gebruiken we reststromen als veevoer. We werken met preventieve zorg met natuurlijke middelen bij het vee, zodat medicijnen minimaal gebruikt hoeven te worden. Zo zijn de voederhagen eigenlijk een natuurlijke 'apotheek' voor de koeien." 

4. Stimuleren lokale ecologie en biodiversiteit 

“In 2020 heb ik naast de notenbomen, bessenstruiken en voederhagen ook kruiden ingezaaid voor thee en kruidenproducten voor Wilderland. Daarmee vergroten we de diversiteit op het terrein enorm.”  

Voorkeuren bijwerken