Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
“Bij ons draait het om meer dan alleen melk produceren”, zegt Ron van Zandbrink. Samen met zijn ouders runt hij Boerderij Tussen De Hagen. Hier grazen de koeien namelijk tussen de bomen, volgens de silvopasture-methode, een vorm van agroforestry die bomen, struiken en grasland op dezelfde landbouwgrond combineert met de begrazing van vee. Daarnaast zie je kippen vrij scharrelen en varkens wroeten er naar hartenlust. Op de boerderij wordt honing gemaakt en de recent geplante notenbomen vormen straks een nieuwe bron van producten. “Ik ben trots dat we op onze 72 hectare bijdragen aan een gezond ecosysteem."
“Sinds ik in 2018 ben begonnen, zijn de algemene uitdagingen in de landbouw onze grootste zorg. Stikstof speelt een grote rol, terwijl wij niet bijdragen aan het mestoverschot en we geen overproductie hebben. Wel hebben we eigenlijk te veel koeien voor onze eigen hectares. Dat lossen we op door samen te werken met akkerbouwers in Zeewolde en Brabant. We ruilen ons mest voor hun hooi en stro. Zo worden we samen zelfvoorzienend.”
Arbeid is ook een belangrijke uitdaging. “Mijn ouders willen over een paar jaar stoppen en het is nog de vraag wie hen vervangt. Bovendien vraagt het oogsten en verwerken van noten in de toekomst meer mankracht.”
“Tijdens mijn studie Dier- en Veehouderij aan Van Hall Larenstein ontdekte ik mijn passie voor natuurlijke landbouw. Het grootste gedeelte van de opleiding gaat over gangbare landbouw, maar tijdens mijn minor leerde ik over andere, duurzame productiesystemen. Toen ontstond het besef dat landbouw meer kan zijn dan alleen grondstoffen en melk produceren."
"Het gaat erom het natuurlijke gedrag van dieren te stimuleren benutten. Koeien laten grazen, kippen laten scharrelen, varkens laten wroeten. Dat combineren we met hagen waar de dieren in de schaduw kunnen liggen én waar vogels en insecten schuilen. Zo verhogen we zowel de productie als de biodiversiteit.”
“Het mooiste vind ik de kleine momenten, zoals wanneer de dieren hun natuurlijke gedrag vertonen. Koeien die na een lange winter voor het eerst weer naar buiten rennen of varkens die enthousiast een nieuwe weide verkennen. Vooral de maand mei is prachtig: volop grasgroei, koeien in de wei en kippen die erachteraan scharrelen.”
“Als je rechtstreeks bij ons inkoopt, help je ons het bij het investeren in het ecosysteem. We gaan dan graag in gesprek over onze werkwijze. Wij krijgen bijvoorbeeld vaak vragen over hoe onze koeien leven en wat ons verhaal is. Kritische vragen houden ons scherp en maken het mooi om ons werk te doen. Dat waarderen klanten en door de betrokkenheid smaken onze producten nog lekkerder.”
Het gaat erom het natuurlijke gedrag van dieren te stimuleren benutten. Koeien laten grazen, kippen laten scharrelen, varkens laten wroeten.
- Ron van Zandbrink
“Naast drijfmest gebruiken we vaste mest. Vaste mest is namelijk beter voor de bodem omdat het meer organisch materiaal bevat. De vezels en plantenresten maken de bodem luchtiger en helpen bij het waterbeheer. Voor de bemesting halen we onze potstal één keer per jaar leeg. Met een mestverspreider rijden we de mest uit tussen februari en juli.”
“We maken gebruik van multifunctionele voederhagen, struweelhagen en bessen dragende hagen. Ze dienen als voederbron, veekering en leefgebied voor vogels en insecten. Achter de stal hebben we nog een haag geplant, zodat het gebouw minder opvalt en het landschap natuurlijker wordt.”
“Onze boerderij is al sinds 1998 biologisch. We maken dus geen gebruik van pesticiden of kunstmest, en we gebruiken geen preventieve antibiotica. Wat we extern aankopen is stro, wat krachtvoer en mineralen voor de koeien. En met akkerbouwers in de buurt ruilen we dus mest voor ruwvoer."
“We willen het boerderij-ecosysteem stimuleren door dieren in hun natuurlijke omgeving te laten leven en hun gedrag te benutten. Zo verhogen we zowel de ecologische als de productieve waarde van de boerderij. We zien bijvoorbeeld steeds meer vogels in de hagen en reeën op ons land. Reeën brengen echter ook uitdagingen met zich mee, jonge bomen moet je bijvoorbeeld beschermen. Ook controleren we het land in het voorjaar met een drone om jonge reekalfjes op te sporen voordat we maaien. Zo voorkomen we dat ze gewond raken. Het vraagt aanpassingen, maar het is de moeite waard.”