Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Omdat MVO Nederland een non-profit stichting is die draait op bijdragen van partners, vragen we je partner te worden om samen met ons natuurlijk in te gaan kopen. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en kunnen je adviseren over wat er nodig is. Ga naar de website van MVO Nederland om meer te weten te komen over het partnerschap.
Winny pacht met Arjen van Buuren 125 hectare land van Natuurmonumenten op Landgoed Velhorst. Daarop passen ze kringlooplandbouw toe. De helft voor akkerbouw, de helft gemengd grasland met extensief vee. Het vee is ondersteunend aan de akkerbouw: de agrariërs voeren het gras en de restromen van hun granen aan het vee. De mest gebruiken ze samen met eigen stro weer als voeding voor de akkerbouwpercelen. We spreken met Winny, die uitlegt dat hun systeem zich op deze manier zichzelf bijna helemaal in stand kan houden: “We kopen alleen af en toe wat biologische zaden in”.
Winny heeft altijd samen met haar man Arjen tegenover het landgoed gewoond. Ze vertelt dat Arjen van jongs af aan betrokken is bij de landbouw en zo’n vijftien jaar op een biologisch bedrijf in Ierland heeft gewerkt. Toen ze in 2018 hoorden dat Natuurmonumenten een boer zocht om aan de overkant een ecologische boerderij te beginnen, lieten zij er geen gras over groeien. Nu verbouwen ze granen, zonnebloemen, aardappelen en zaden op het landgoed waar voorheen enkel Engels raaigras te vinden was.
“Hoe maak je gezond voedsel betaalbaar voor iedereen en krijg je toch een eerlijke prijs voor de boer? Dat is een lastige. Veel marge in de keten gaat naar tussenpartijen. Daardoor betaalt de consument te veel en krijgt te boer te weinig. Hoe kunnen we dat ombuigen?”
“Ik word echt blij van het enthousiasme dat we zien bij de mensen die hier al jaren komen en nu zien hoe het verandert. En daarnaast: als je een stuk grond met rust laat gebeuren er de mooiste dingen. Wij hebben een van onze schuren bijvoorbeeld verplaatst. Op de plek van de oude schuur zie je nu allerlei wilde soorten opkomen, van klaprozen tot kamille.”
“Je draagt bij aan natuurlijke landbouw en aan het vergroten van de biodiversiteit. Ook zorg je voor gezonde producten met een goede voedingswaarde. Daardoor zijn mensen gezonder.” Winny nodigt daarom ook iedereen uit om eens te komen kijken. “In de praktijk zie je het best hoe het werkt en wat de effecten van onze natuurlijke boerderij zijn.”
De gezonde bodem staat echt op nummer één bij alles wat we doen.
- Winny en Arjen van Buuren
“Dit staat echt op nummer één bij alles wat we doen. Als we niet hoeven te ploegen, dan doen we dat niet. Als we moeten ploegen doen we dat met een ecoploeg. Die gaat maar tien centimeter diep waardoor we de belangrijke bodemlagen niet verstoren. Na het zaaien gaan we het land niet meer op, totdat we oogsten. Alles zonder mechanische onkruidbestrijding. Na het oogsten zaaien we direct een groenbemester of wintergraan, zodat het land niet braak ligt en we erosie verminderen. Daarnaast houden we de bodem goed in de gaten door bodemonderzoek te doen en te zoeken naar de juiste balans in schimmels en bacteriën.”
“We gebruiken graag de combinatie van tarwe en veldbonen in één perceel. Door de stikstofbinding van de veldboon krijg je een hoog eiwitgehalte in de tarwe. Daarnaast werken we met stroken en kiezen we variëteiten van bloeiende gewassen voor het aantrekken van insecten en roofinsecten die helpen bij plagen en ziekten. En stel: er breekt alsnog een plaag uit, dan blijft dat beperkt tot één strook. Als de koeien op stal staan, liggen ze op stro van eigen granen. Die mest en stro gebruiken we weer voor het voeden van de akkers. Dus we hoeven geen voer in te kopen en geen mest af te voeren.”
“We werken met kringlooplandbouw, dus hebben eigenlijk geen input van buitenaf meer nodig. Het enige wat we inkopen zijn biologische zaden, maar ook dat proberen we zo min mogelijk te doen. Zo werken we met een aantal oude graanrassen die je zelf kunt vermeerderen.”
“De diversiteit in bloeiende gewassen trekt insecten aan. We zorgen voor diversiteit door de grotere akkers onder te verdelen in kleine percelen. Om deze percelen zit bijvoorbeeld weer een zes meter brede akkerrand. We doen mee aan onderzoeken naar biodiversiteit, die aantonen dat deze hierdoor is toegenomen. En dat merk je ook als je hier loopt tussen bloeiende gewassen. Er zijn veel insecten en je hoort vogels. Ook vogels die hier al tientallen jaren niet meer gebroed hebben, zoals een broedende grauwe klauwier.”