Mart-Jan en Willy hebben een biologische geitenboerderij in het Groene Hart van Stolwijk. Op het bedrijf werken ze met een bijzonder geitenras: de Nederlanse Bonte geit. Deze graast op het veenland van Stolwijk naast een aantal schapen, koeien, kippen en varkens. Op de boerderij vind je ook een veenweide voedselbos en schooltuinen voor de Stolwijkse schoolkinderen. Bij de Bonte Weide word je met open armen ontvangen en vind je sinds kort op het erf een boerderijwinkel waar je kefir, eieren, geitenkaas en -yoghurt koopt, en producten van boeren uit de buurt. 

We houden diverse dieren die elkaar aanvullen: de koeien eten het voer dat de geit laat liggen, de kippen eten het restafval van onze kwarkproductie en de varkens eten eigenlijk alles wat overblijft.

- Mart-Jan en Willy de Jong

De vier eigenschappen van natuurlijke landbouw bij Boerderij ’t Schop

1. Gezonde bodem centraal

“Wij werken met een combinatie van vast grasland en kruidenrijk grasland, dus de bodem is altijd bedekt. De kruiden in het grasland voegen boven en onder de grond biodiversiteit toe. Bij het maaien, bemesten en opschudden van de graslanden werken we met machines die zo licht mogelijk zijn, zodat de bodem niet wordt verdrukt. Ook houden we slechts 300 geiten op 36 hectaren, waardoor de graslanden niet overvraagd worden.”  

2. Diverse teelt

“Naast de geiten houden we een aantal varkens, koeien, kippen en schapen. In de graslanden werken we voor de helft met kruidenrijk grasland, waar diverse soorten kruiden in het gras zijn gemengd. Ook hebben we een voedselbos met bomen en struiken met noten en bessen. Er is een kleine kas en groentetuin waar we diverse producten kweken, van tomaten tot bloemen.”  

3. Werk in natuurlijke kringlopen, zonder pesticiden en kunstmest  

“Niet alle mest van de geiten wordt gebruikt op eigen land, dus dat ruilen we met Boeren Natuurlijk-boer Cornelis Mosselman. Hij levert ons weer grasklaver, dat we de geiten kunnen voeren. We zijn biologisch gecertificeerd dus gebruiken geen pesticiden of kunstmest. Daarbij hebben we niet vaak middelen nodig op de boerderij. Zo is er recent wat kalk aan de bodem toegevoegd, zodat de zuurgraad verbeterd en meer kruiden de kans krijgen hier te groeien.   

We houden diverse dieren die elkaar aanvullen: de koeien eten het voer dat de geit laat liggen, de kippen eten het restafval van onze kwarkproductie en de varkens eten eigenlijk alles wat overblijft. Ook beheren we een stuk natuurland en het gras dat daar vanaf komt gebruiken we om de geiten te voeren. Zo hebben we voldoende gras voor al onze dieren. Het afvalwater uit de stal reinigen we zelf via een natuurlijk filtering met onder andere kiezels die we hebben aangelegd naast de stallen.” 

4. Versterk lokale ecologie en dierenwelzijn

“Wilgen en sloten zijn van oudsher bepalend voor dit gebied. Er staan zo’n nieuwe 700 wilgen langs de slootrand, waar we zeven verschillende wilgensoort kozen die aantrekkelijk zijn voor de lokale bij. De kippen kunnen nu onder deze bomen scharrelen, waardoor ze minder bang hoeven te zijn voor roofvogels.  

Een gedeelte van het kruidenrijk land gebruiken we voor een 'plas-dras', waar het waterpeil bewust omhoog wordt gebracht om een aantrekkelijke plek voor weidevogels te maken. In de vogelkasten aan de stal leven een kerkuil en een torenvalk. Ook zijn bezoekers altijd welkom op ons erf en laten we schoolkinderen kennismaken met voedsel door een aantal schooltuinen op het erf.  

Als het gaat om dierenwelzijn werken we in ieder geval volgens de standaarden van het biologisch-keurmerk en creëren we een fijne leefomgeving in de stal door bijvoorbeeld voldoende ventilatie en een voedersysteem waar geiten rustig individueel kunnen eten. We onthoornen onze geiten niet. Ook hebben we bijzonder dierrassen gekozen die goed passen bij het lokale ecosysteem. Zo blijven ze gezond en brengen we een stukje rassendiversiteit terug.”  

Voorkeuren bijwerken